Miksi jalkojenhoito on diabeetikolle tärkeää?
Diabetes on yksi aineenvaihdunta sairauksista, ja usein se aiheuttaa alaraajoihin ongelmia, johtuen mm ääreisverenkierron häiriöstä . Nämä voivat johtaa hoitamattomina haavaumiin tai jopa amputaatioihin. Tämän vuoksi on äärimmäisen tärkeää, että diabeetikot huolehtivat jalkojensa terveydestä asianmukaisesti. Kaikkein tärkeintä on kotihoito, mikäli asiakas pystyy itse hoitamaan. Olennaista kotihoidossa on että asiakas pystyisi näkemään itse jalkapohjansa. Syyt käydä jalkahoidossa - et näe jalkapohjiasi tai havaitset niissä ongelmia.
Riskien tunnistaminen
Liian korkea verensokeri aiheuttaa vaurioita sidekudokseen ja valkuaisrakenteisiin, jolloin jänteet ja lihaksia ympäröidät peitinkalvot jäykistyvät. Sidekudosten muutokset voivat näkyä myös jalan nivelten liikkuvuuden alenemisena. Nämä muutokset lisäävät jalkapohjaan tulevaa kuormitusta, muuttavat kävelyä ja vaikeuttavat tasapainon hallintaa. Alaraajojen ja jalkaterien puutuminen, polttava kipu, jalkojen oireiden paheneminen iltaa kohden, kylmät jalat, suonenvedot eli krampit jalassa ja hitaasti paranevat haavat ovat merkkejä joissa hakeutua jalkojenhoitajalle. Jalkojenhoitajat ovat koulutettuja tunnistamaan näitä riskejä ja tarjoamaan asianmukaista hoitoa ja neuvontaa niiden hallintaan ja ohjaamaan eteenpäin mikäli eivät itse pysty hoitamaan.
Haavojen hoito:
Verisuonten ahtautuminen ja verenkierron hidastuminen vaikeuttaa haavojen paranemisen. Näin pienestäkin haavasta voi tulla vakava ongelma. Diabetekseen liittyvä neuropatia eli hermovaurio saattaa heikentää kivun tunnetta jaloissa. Tämä tarkoittaa sitä, että diabeetikko saattaa olla tietämätön pienistäkin haavoista jalkapohjissaan. Jos diabeetikolle kehittyy jalkahaavauma, sen oikea-aikainen ja asianmukainen hoito on elintärkeää. Jalkojenhoitajat tekevät haavoille usein myös kevennyksiä, jotka tukevat haavojen paranemista viemällä paineen haavan kohdalta muualle.
Kahdessa vasemman puoleisessa kuvassa asiakkaalle on laitettu väliaikainen kevennys, joka on pehmeää silikonia. Tämä tuote ei ole nimenomaan tähän tarkoitettu, mutta oli ainut isovarpaaseen sopiva pehmuste mitä silloin löysin hoitolastani. Ominaisuuksiltaan tämä oli juuri sopiva ollen pehmeä, vaikkakin hieman liian paksu. Pehmeä silikoni ei ole liian kireä, jolloin verenkierto ei häiriinny, ja hankaus saadaan poistettua pehmeällä paksulla silikonituella. Asiakas hankki hoitolastani New Feet kengän johon jalka mahtui kevennyksen kanssa. Kaksi viimeistä kuvaa parantuneesta jalasta 2-3 kuukautta hoidon aloittamisen jälkeen.
Kenkien valinta:
Oikeanlaisten kenkien ja sukkien käyttäminen on keskeistä diabeetikoiden jalkojen terveydelle. Liian pienet kengät aiheuttaa hankaumia ja haavoja, jotka ovat diabeetikoille erityisen haitallisia. Jalalle sopiva lesti ja pehmeä pohjallinen ovat oikeanlaisen kengän ominaisuuksia. Lestin pitää olla tarpeeksi leveä ja korkea jottei se aiheuta hankaamista iholle. Mikäli ongelmiä jaloissa on jo, kengän sisäpohjallisen tulisi olla joustava ja keventävä tukipohjallinen. Sisäpohjallisessa EI saa olla kovia materiaaleja.
Vasemman puoleinen kenkä on keventävä hoitojalkine. Tämä kenkä on hyvä juuri jalkaterän päällä olevien haavaumien.
Kenkiä on myös iskeemisten haavojen hoitamiseen. Jalkineessa on jäykkä kantaosa joka voidaan muotoilla lämpöilmapuhaltimella.